Kaarten en Plattegronden

We weten allemaal dat de aarde een grote bol is. Maar wie krijgt er nou een grote bol in zijn schooltas? Ze hebben de aarde dus uitgevouwen, zodat het op papier past, maar probeer jij maar eens een bol, mooi plat te maken. Zoals je op het plaatje hiernaast ziet, ziet dat er niet zo mooi uit.

Het is uiteindelijk toch gelukt om die kaart zo goed mogelijk op een normaal papier te krijgen.

Soms is het wel handig om te kunnen begrijpen wat er op een kaart staat. Je kunt dan makkelijker de weg vinden als je ergens naar toe moet. Kaarten kunnen ook laten zien hoe een land of gebied er uit ziet. Zijn er veel bossen en weilanden of is er juist veel bebouwing?

Om dit duidelijk te maken op de kaart wordt er gebruik gemaakt van kaarttekens, dat zijn kleuren, figuurtjes, bolletjes, streepjes, kleuren en lijnen.
Je moet natuurlijk wel weten wat dat allemaal betekent en daarom maken ze bij een kaart altijd een legenda. In die legenda staat eerst de kaartteken en daarachter wat het betekent.

Maar er staat nog meer bij een kaart.

Als je iemand de weg wilt wijzen, dan is het wel handig als je dat op een duidelijke manier kunt doen. Met een aanduiding als 'daarginds ergens' kun je geen kant op. Zou daar niet een goed systeem voor te bedenken zijn?

Vaak is zo'n plattegrond onderverdeeld in een aantal hokjes.
Aan de bovenkant staan dan letters en aan de zijkant cijfers, zoals je op het kaartje kunt zien.

Deze hokjes noem je een coördinatensysteem. Hiermee kun je makkelijk een hokje op de kaart aanduiden.
Je moet ergens zijn en dat ligt in hokje D2. Je kijkt dan boven aan de kaart waar D is en daarna waar 2 is. En als je die volgt heb je het hokje waar je moet zijn gevonden.

 

 

Soms wordt een kaartvak nog onderverdeeld in vier denkbeeldige vakken. die met een kleine letter worden aangegeven. De plek waar de school staat kun je dan aangeven met D2c.

Dat wil dus zeggen dat je moet zoeken in hokje D2 en dan in het denk beeldige vakje c. Hier gebeurt dat ook en zie je gelijk hoe de denkbeeldige vakjes zijn onderverdeeld.


 

Je kunt op kaarten verschillende dingen laten zien, zoals;
*Hoe vindt je de weg?
*Hoe is het weer op die plaats?
*Waar liggen de steden en rivieren?
*Hoeveel mensen ergens wonen.
*Hoeveel kinderen worden er ergens geboren?

Daarom zijn er verschillende kaarten in de Bosatlas. Deze kaarten worden verdeeld in twee groepen;
· Topografische kaart
· Thematische kaart

De Topografischekaart is een kaart die de werkelijkheid zoveel mogelijk laat zien. Dus waar een bos is, is het groen en waar water is, is het blauw. Ook kom je op deze kaart veel plaatsnamen tegen en namen van rivieren en zeeën.

Je kunt daarop de weg naar je vriend of vriendin vinden.

Op een topografische kaart kom je vaak de volgende dingen tegen.

 

Op een thematische kaart kunnen allerlei verschillende onderwerpen (thema's) weergegeven. Bijvoorbeeld hoeveel inwoners een gebied heeft, hoeveel TV's een gebied heeft of hoe goed of slecht de levensomstandigheden van een gebied zijn. Er wordt in de legenda met kleuren gewerkt, tekens of figuren die een bepaalde waarde of hoeveelheid aangeven. Op deze kaart vind je bijna geen plaatsnamen, maar wel de grenzen van bijvoorbeeld landen, steden en gemeenten