Klimaat

Wat is klimaat?

De definitie van klimaat luidt als volgt: De gemiddelde toestand van het weer berekend over een langere periode, meestal is dit 30 jaar.
Het weer wordt steeds in de gaten gehouden. We kijken dan naar de toestand van het weer en houden dat bij. Zo kun je een soort 'gemiddeld weer' uitrekenen. Je moet dus eerst weten wat het weer inhoudt.

Het weer

De definitie van het weer: De toestand van de atmosfeer op een bepaalde plaats en op een bepaald moment. Hier bedoelen we mee de verschijnselen van wind, neerslag en temperatuur op een bepaalde plaats op een bepaald moment.

Denk maar aan de weerman na het journaal die zijn weerkaart intekent met wolken, zonnetjes en regendruppels. Als je naar het weerbericht kijkt zie je dat het niet in heel Nederland hetzelfde weer is. Soms is het in Zeeland mooi weer, lekker zonnetje en warm en regent het in Groningen.

Het weer kan dus per plaats of gebied verschillen. Het weer in Groningen en Zeeland kan dus heel anders zijn, maar deze gebieden hebben wel hetzelfde klimaat. Het kan ook zo zijn dat het later die dag in Zeeland ontzettend hard gaat regenen en stormen. Het weer kan dus niet alleen per plaats verschillen, maar ook op verschillende momenten. Toch verandert hier het klimaat niet.

Groningen en Zeeland hebben hetzelfde klimaat, maar lang niet alle gebieden op aarde hebben hetzelfde klimaat. Je kunt de wereld indelen in een aantal klimaat gebieden. In klimaat indeling kom je hier meer over te weten.

Hoe het precies komt dat er gebieden zijn met verschillende klimaten, komt doordat er veel van invloed op het weer en dus ook op het klimaat heeft. Welke invloeden dat zijn kom je te weten in 'Wat is van invloed op het klimaat'.